Guerra Freda

LA GUERRA FREDA

Què és la Guerra Freda i per què l’anomenem així?

La Guerra Freda va ser un conflicte o un període de tensió entre els EUA i l’URSS (1947-1991). L’anomenem així perquè en cap moment hi va haver atacs militars directes, sinó que es basava en espionatge, en la no utilització d’armes i en una competició d’hegemonia entre tots dos blocs. Era, bàsicament, un conflicte ideològic.

Durant la Segona Guerra Mundial, com bé sabem, l’URSS, els EUA, Gran Bretanya i França eren aliats que treballaven conjuntament per derrotar el feixisme. En acabar la guerra (1945) es van dur a terme els judicis de Nuremberg per castigar els crims nazis. Posteriorment es va començar a entreveure la tensió que es produiria entre EUA i l’URSS, ja que tots dos eren potències econòmiques.

Tot i que, aparentment, aquests dos blocs havien de treballar conjuntament, l’any 1946 es van començar a fer evidents petites mostres de diferències ideològiques, declaracions i informes diplomàtics que més tard serien el detonant de la Guerra Freda:

stalin


Sta
lin (aleshores lider del règim comunista de l’URSS) va pronunciar un discurs en què deia que el comunisme i el capitalisme eren totalment incompatibles.

 

170px-George_F._Kennan_1947
George Kenan (expert en assumptes soviètics de l’ambaixada dels EUA a Moscou) va enviar un telegrama afirmant que l’URSS era l’enemic d’occident.

 

 

Churchill_HU_90973

Churchill (líder de Gran Bretanya) va visitar els EUA i, en un discurs, va pronunciar que hi havia un teló d’acer, que feia referència a la divisió entre l’Europa soviètica i la resta.

 

 

Nikolai Novikov Time 1946


Nikolai Novikov (ambaixador soviètic a Washington) va enviar 
un telegrama a Moscou en què deia que EUA volia dominar el món i preparava una guerra per aconseguir-ho.

 

Aquests successos van ser la causa per la qual, el 1947, els EUA (concretament el president Truman) va impulsar una nova política exterior que coneixem com la doctrina Truman. La idea principal era contenir el comunisme i, d’aquesta manera, ajudar qualsevol país que li fes front. Amb aquesta mateixa idea va sorgir el Pla Marshall, una política econòmica que es basava a donar ajudes als països d’Europa que havien quedat devastats per la Segona Guerra Mundial per tal d’evitar l’expansió de l’URSS a l’Europa occidental. L’últim detonant va ser la creació, per part de l’administració Truman, de la CIA (agència governamental que s’encarregava d’investigar, sense necessitat d’autorització judicial, informació de l’exterior).

Davant d’aquests fets, l’URSS no es va quedar de braços plegats. Va respondre amb la creació del Kominform (organització comunista amb l’objectiu d’agrupar tots els partits comunistes de la zona sota influència soviètica) al qual s’hi van sumar partits comunistes de França i Itàlia. En segon lloc es va elaborar la doctrina Jdanov, una doctrina cultural que proposava la idea de la divisió del món en dos blocs: el bloc imperialista (encapçalat per EUA) i el democràtic (encapçalat per la Unió Soviètica). Aquesta doctrina també deia que els artistes de l’URSS havien de crear les seves obres seguint la línia del partit.

La doctrina Jdanov i la doctrina Truman van suposar un punt de no retorn que va evidenciar la divisió d’Europa en dos blocs: el bloc capitalista (liderat pels EUA i amb un ràpid creixement econòmic) i el bloc comunista (liderat per l’URSS i econòmicament estancat).

mapa guerra freda.png

Com va quedar Alemanya després de la Segona Guerra Mundial?

250px-Deutschland_Besatzungszonen_8_Jun_1947_-_22_Apr_1949.svg

Com hem dit abans, després de la Segona Guerra Mundial hi havia quatre grans potències (Gran Bretanya, EUA, França i la Unió Soviètica). En aquest context, es volia crear un estatus polític comú però no es va arribar a cap acord i, l’any 1948, es van dur a terme els Acords de Londres, en què Washington, Londres i París van iniciar un procés constituent a les seves zones d’ocupació. Van crear una moneda (Deutschemark) i van intentar instaurar-la a la zona d’ocupació de l’URSS. Els soviètics van considerar que això era una provocació i es va desencadenar el bloqueig de Berlín, que tallava tota comunicació entre la zona occidental i la zona oriental. L’objectiu d’això era que l’URSS dominés tot Berlín.

Aquesta situació de tensió va portar la divisió d’Alemanya l’any 1949. A més a més, cal tenir en compte que durant els cinc anys posteriors a la Segona Guerra Mundial hi va haver un gran moviment migratori de persones que volien passar del bàndol soviètic cap a la zona occidental. Per consegüent, l’URSS va fer un bloqueig de l’emigració l’any 1950 i, tots aquests factors, van afavorir  la definició de la RDA (zona oriental d’Alemanya amb capital a Berlín) i, posteriorment, la RFA (zona occidental d’Alemanya amb capital a Bonn). Per tant, Berlín va quedar dividit en dos i, l’any 1961, es va construir el Mur de Berlín que tenia el principal objectiu d’evitar les fugues d’un bàndol a l’altre.

imagen2.png

Entre tot aquest ambient de tensió, van tenir lloc diversos successos paral·lels que van ser igualment importants:

L’any 1949, els EUA van impulsar la creació de l’OTAN (Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord) que es definia com una aliança militar intergovernamental amb l’objectiu que tots els països membres es defensessin entre ells davant d’atacs enemics. Evidentment, l’URSS va respondre amb el Pacte de Varsòvia l’any 1955, que és el mateix però aplicat als països de l’URSS.

Imagen3.png        Imagen4

Entre l’atac i reposta d’EUA i l’URSS, l’any 1953 Stalin va morir i, després de llargues negociacions, Khrusxov el va succeir. L’any 1955 va proposar una doctrina, anomenada Coexistència Pacífica, que va ser l’inici d’una nova etapa de la Guerra Freda. La idea que recollia aquesta doctrina era que la guerra entre el comunisme i el capitalisme era innecessària i proposava una competència pacífica entre tots dos blocs. Tot i això, la resposta dels EUA no anava en aquesta línia pacifista sinó que es va crear la doctrina de les represàlies massives que, com bé diu el seu nom, proposava l’ús de la bomba atòmica com a resposta a l’URSS sempre que apliqués una política exterior molt agressiva.

La pregunta és: per què els EUA va respondre d’aquesta manera? En primer lloc, perquè l’URSS ja tenia la bomba atòmica i, per tant, eren conscients de l’amenaça que això suposava. En segon lloc, perquè l’any 1957 l’URSS va llançar el primer satèl·lit a l’espai (Sputnik).

Imagen5        Imagen6

Sempre va ser pacífic el conflicte entre els EUA i l’URSS?

Fins ara hem vist que els dos blocs tenien un estira-i-arronsa com a demostració de força i poder, és a dir, cap dels dos s’implicava directament en un conflicte armat però tots dos donaven suport a diversos conflictes de països aliats.

Un clar exemple d’això va ser la Revolució de Cuba l’any 1959 com a conseqüència d’una sèrie de conflictes amb els EUA. Fidel Castro (líder d’aquesta revolució) va començar a apropar-se aleshores al moviment comunista, amb l’únic objectiu de buscar protecció per part de l’URSS. Aquesta va respondre a Cuba enviant un vaixell carregat de míssils per atacar EUA. Els Estats Units però, a través de l’espionatge, van descobrir-ho i van fer un bloqueig marítim a Cuba conegut com la Crisi dels Míssils (1962). L’URSS i els EUA van dialogar i van arribar a un pacte: Khrusxov retirava els míssils a canvi que els EUA no envaïssin Cuba. Aquest període de diàleg va donar origen al Telèfon Vermell (primera línia de comunicació directa entre les dues potències). Això va suposar l’inici d’una etapa de distensió.

roser1

Un altre exemple va ser la Guerra del Vietnam, una guerra que va tenir lloc en acabar la Segona Guerra Mundial (1945). Vietnam va quedar dividit en dos blocs: el nord comunista (amb suport de l’URSS) i el sud anticomunista (amb suport dels EUA). Aquesta guerra va durar 30 anys i va finalitzar amb la victòria comunista l’any 1975, cosa que va suposar una derrota traumàtica per als EUA. A més a més, aquesta va ser la primera guerra televisada. Aquesta onada de violència va ser el motiu de l’aparició del moviment Hippie a EUA en senyal de protesta contra la guerra.

roser2

Amb el conflicte de Vietnam i alguns altres, es va produir, durant uns anys, una expansió soviètica que va acabar amb el període de distensió entre l’URSS i EUA. Cal tenir en compte, però, que la situació econòmica, política i social de l’URSS no era la millor: la gent estava desmoralitzada i els valors polítics no eren tan ferms com ho eren inicialment; a més a més, hi havia una forta crisi econòmica. És en aquest moment quan Gorbatxov, líder del PCUS, entra al govern i intenta trobar una solució a la crisi en la qual es troben. Ell proposa un pla basat en la no-violència, la millora de les relacions amb EUA i la Perestroika, un procés de reestructuració de l’economia que incloïa més llibertat d’empreses. El problema va ser que cada membre de l’URSS era lliure d’aplicar aquestes reformes al seu país com volgués, la qual cosa va apoderar més la resta de països i va suposar l’enfonsament de l’URSS i, per tant, la seva dissolució. Així, a partir de 1989 van anar caient diversos règims comunistes europeus. Es considera que el final de la Guerra Freda estava marcat, a més a més, per la caiguda del mur de Berlín el 9 de novembre de l’any 1989 i la reunificació d’Alemanya el 1990.

Paral·lelament a aquesta separació de l’URSS, a Europa es va formar la Unió Europea amb el Tractat de Maastricht el 1992. Va ser a partir d’aquest moment que les relacions internacionals van millorar i el món va passar a ser majoritàriament capitalista, a excepció de Rússia. Actualment, dos dels pocs països que encara tenen un règim comunista són, com veieu al mapa, Cuba i Corea del Nord. 

roser3

 

MÉS INFORMACIÓ:

“La Guerra Fría en 7 minutos”

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s