El conflicte entre les dues Corees

Introducció i (antecedents) (fins la divisió territorial 1945)

La Guerra de Corea va ser un conflicte armat que va durar tres anys, entre el que són actualment Corea del Nord i Corea del Sud. Com a guerra subsidiària, és a dir, guerra en la qual dues o més potències entren en conflicte utilitzant a tercers, per entendre-la és fonamental focalitzar en el context local però també internacional.

Des de principis del segle XX la península de Corea era una colònia sota domini el directe del Japó. Durant la Segona Guerra Mundial, concretament l’any 1943, les dues grans potències aliades, Estats Units, un país capitalista i la URSS, un país comunista, acorden alliberar Corea del domini del Japó, potència enemiga, per tal que es pogués constituir com a país lliure. Tanmateix, cap de les dues grans potències confiava l’una en l’altra i la URSS comença a penetrar la península pel nord, mentre que els EUA ho fan pel sud. Els dos exèrcits no es fiaven l’un de l’altre; en aquest moment, pacten dividir la península per una línia imaginària, el paral·lel 38.

Un cop finalitzada la Segona Guerra Mundial, l’any 1945, i en el context de gestació de la Guerra Freda, les converses entre els EUA i la URSS per tal d’unificar el país fracassen. Hi havia una cosa que estava més que clara: cada país volia fer una reunificació sota el seu propi règim.

Dos anys més tard, el 1947, l’ONU organitza unes eleccions per tal d’escollir un govern provisional per tota la península, però la URSS s’hi oposa. Aquestes eleccions, doncs, només van ser efectives a la zona sud.

Durant aquest període de temps, dos grans líders amb el suport de les grans potències s’havien erigit per posar-se al capdavant del país. Després d’unes altres eleccions boicotejades al sud, el senyor Syngmann Rhee proclama la República de Corea, de caire capitalista, fent referència a tota la península. En aquest moment, Kim II-sung, un guerriller comunista, respon de la mateixa manera: proclama la República Popular Democràtica de Corea, també comprenent la totalitat de la península.

Sota aquesta imparable escalada del conflicte, els nord-americans i els soviètics abandonen la regió deixant, però, ambdós bàndols armats. És en aquest moment que Kim II-sung demana suport a al líder soviètic, Stalin, i al líder xinès, Mao Tse Dong, per tal d’envair Seúl, iniciant així un dels conflictes més sanguinaris de la Guerra Freda i de la història de la humanitat.

 Història de la Guerra de Corea

Fins l’any 1945, Corea encara era una colònia de Japó. Després de la rendició de Japó, els aliats van dividir la península coreana pel paral·lel 38. Aquest paral·lel era la línia divisòria que va separar Corea en dues parts. El nord i el sud van crear dos estats sobirans en plena Guerra Freda, cadascun amb la seva ideologia, heretada del seus protectors (la URSS i Estats Units).

Un any més tard, es va inaugurar el Partit Comunista de Corea del Nord, que comptava amb l’exèrcit roig de Kim Il-Sung.

El 15 d’agost de 1948 es creà al sud la República de Corea, un país proveïdor
d’aliments i dirigit per Syngman Rhee que estava a favor de Nord Amèrica.

Dies més tard, el 9 de setembre del mateix any, va néixer la República Democràtica Popular de Corea, un país situat a la part nord dedicat a la indústria de l’acer i la química, comandat per la dinastia de Kim Il-sung, i les tropes soviètiques es van retirar.

Així doncs, el nord es regia pel comunisme de la URSS i el sud pel
capitalisme dels Estats Units. Tots dos eren governs autoritaris i volien el
mateix: recuperar el territori dividit i governar ambdues meitats.

El 25 de juny de 1950 va esclatar la guerra entre les dues Corees com a
conseqüència de la declaració d’independència de Corea del Sud i la posterior
invasió per part de Corea del Nord. En aquest moment, l’exèrcit de Corea del
Nord va creuar la frontera cap al sud mitjançant l’operació Pokpoong
(tormenta). L’excusa per dur a terme aquest moviment va ser que els soldats de Corea del Sud ja havien atacat amb anterioritat.

Estats Units, quan va assabentar-se que les tropes del nord havien creuat el paral·lel 38, van enviar-hi soldats a lluitar. Xina, aliada històrica del comunisme, va donar suport a la guerra i va decidir defensar el nord.

El 27 de juliol de 1953, just 3 anys després, va firmar-se l’Armistici a Panmunjong, un document que va acabar amb les hostilitats. Tot i que no va ser un tractat de pau, la guerra va concloure allà i la situació geogràfica va quedar igual: dues Corees, una al nord i una altra al sud del paral·lel 38.

Conseqüències (immediates) de la guerra

 La guerra de Corea va ser un conflicte que va durar tres anys i va comportar un impacte molt negatiu en la població, l’economia, la societat i les relacions entre ambdues Corees.

-Morts de civils i militars

Per començar, hi va haver morts en batalla, per falta d’alimentació i per condicions de vida miserables. Les xifres de morts es calculen en un total d’aproximadament 2 milions. Es calcula que a Corea del Nord van morir entre 1.187.000 i 1.545.000 persones, d’entre les quals 736.000 van ser morts militars. També hi va haver 680.000 desapareguts, a més de morts per fam, que van afectar tota la península. Pel que fa a Corea del Sud, es calcula que van morir 778.000 persones, de les quals, com a mínim 373.500 eren civils.

El fet que també hi participessin països estrangers, va sumar la mort de militars de diverses nacionalitats. Els EEUU van sumar 54.000 morts de soldats, així com 180.000 soldats xinesos.

-Estat de tensió permanent

El final de la Guerra de Corea es va produir el 27 de juliol de 1953 amb l’Acord d’Armistici de Corea (també conegut com a Pau de Panmunjom), que va ser signat pels Estats Units i Corea del Nord, on es donaven per acabades totes les hostilitats i els actes d’agressió a Corea. L’Armistici, a més a més, va establir la Zona Demilitaritzada de Corea (ZDC), al paral·lel 38, que protegeix amb militars a banda i banda el límit territorial establert entre les dues nacions.

L’armistici, tot i que representa el final simbòlic de la Guerra de Corea, no representa el seu final oficial. L’armistici va ser un tractat per a neutralitzar la guerra i, per tant, a dia d’avui no existeixen conflictes armats entre les dues nacions de la península de Corea. Tot i així, la divisió entre el nord i el sud ha mantingut el clima de tensió i friccions frontereres fins a dia d’avui.

El govern de Corea del Nord acusa els Estats Units com a causant de la Guerra de Corea i al·leguen voler la unificació d’una sola Corea, però seguint els ideals de la nació del Nord. Corea del Nord ha intentat retirar l’Armistici, sense ninguna resposta oficial per part dels Estats Units, ja que actualment existeix risc d’un atac nuclear per part de la nació nord-coreana.

-Desigualtat econòmica entre les Corees

Des de la signatura de l’Acord d’Armistici, les dues nacions han sofert diferències econòmiques considerables. El 1957, Corea del Sud tenia un PIB inferior al de Ghana, però el 2010, el seu PIB es va col·locar en el tretzè lloc del rànquing mundial, mentre que Ghana està en la posició 86, en comparació.

Corea del Sud, capitalista, democràtica i aliada dels EEUU, va mantenir la seva economia relacionada amb EEUU i la inversió estrangera japonesa. El govern sud-coreà va invertir en infraestructura i en el sector educatiu, i va generar mà d’obra barata, disciplinada i qualificada. Actualment, els sud-coreans són grans exportadors de components per a ordinadors, d’automòbils, de vaixells i de productes electrònics. Corea del Sud va rebre inversions i tecnologia estrangera, i així va ascendir a la posició d’una de les nacions més desenvolupades del món.

A diferència de l’enorme creixement econòmic de Corea del Sud, la població de Corea del Nord ha sofert injustícies econòmiques per part del govern, ja que existeix una enorme desigualtat entre els ciutadans i les persones properes al partit líder. A partir del 1991, l’economia nord-coreana va entrar en crisi, amb la pèrdua de l’ajuda econòmica i del petroli soviètic. Actualment viu sota un règim dictatorial i és considerat un dels països més tancats del món.

-Desigualtat social entre les Corees

Corea del Nord s’ha convertit probablement en la nació més hermètica del món, en la qual, la influència estrangera i la globalització és pràcticament inexistent i les possibilitats d’abandonar la nació per als nord-coreans de manera legal resulta impossible. Les visites a Corea del Nord, tant per a periodistes com per a turistes, són altament restringides.

Corea del Sud ha resultat ser un cas totalment contrari al de Corea del Nord, ja que s’ha convertit en un referent tecnològic a nivell mundial, amb una societat globalitzada i una cultura popular admirada per altres nacions del món.

 Actualitat

El passat mes de setembre, l’actual president de Corea del Sud, Moon Jae-In, es va reunir amb Kim Jong-Un, líder de Corea del Nord, a la frontera que ambdós països comparteixen, a Panmunjom. Es va celebrar la tercera cimera, la més llarga, amb una duració de 3 dies. Es tracta d’un gest positiu que es reuneixin per a concretar mesures i dialogar. El tema més important a tractar va ser la desnuclearització de Corea del Nord, és a dir finalitzar el programa nuclear amb els Estats Units on els experts calculen que els nordcoreans posseeixen entre 15 i 20 bombes nuclears, tot i que les esperances de resoldre-ho no eren gaire altes.

Abans d’aquesta desnuclearització, Corea del Nord reclama als Estats Units que es signi un tractat de pau per a posar fi a la guerra de Corea ja que només es va acordar un armistici i recordem que la guerra va finalitzar l’any 1953. No obstant, la relació entre ambdós països és bastant tensa actualment. Recordem que Trump va suspendre la última reunió amb Kim Jong-Un el passat mes d’agost i creu que no atacar militarment a Corea del Nord ja és suficient per ara.

D’altra banda, el president de Corea del Sud tenia com a proposta per aquesta cimera apropar els dos països. És important saber que fa poc van acordar l’obertura d’una oficina a la frontera entre els dos països que serveix d’ambaixada entre el nord i el sud.

Per a veure amb xifres les grans diferències entre els dos països mostrem aquest gràfic significatiu:

Font: El País

Entre altres dades que es poden observar al gràfic, les dues més impactants són la fotografia de nit de Corea del Nord, on no s’observa cap llum i el gràfic sobre línies de telefonia. Amb el Google Maps, amb el qual avui en dia es pot accedir on vulguis, al territori de Corea del Nord és impossible accedir. Una altra dada significativa és que a Corea del Sud, per cada 100 habitants trobem 100 línies de telèfon, cosa que és normal ja que ens trobem en una era completament tecnològica. En canvi, a Corea del Nord, també per cada 100 habitants, hi trobem només entre 10 i 20 línies de telèfon.

Bibliografia

https://elcomercio.pe/mundo/asia/origino-guerra-corea-firmo-paz-fotos-noticia-515502

https://www.sapiens.cat/temes/mon/corea-un-conflicte-permanent_10556_102.html

https://historiayguerra.net/2014/06/25/resumen-de-la-guerra-de-corea-1950-1953/

https://www.profeenhistoria.com/guerra-de-corea/

https://elpais.com/internacional/2018/09/17/actualidad/1537187368_517234.html

https://elpais.com/internacional/2018/09/17/actualidad/1537187368_517234.html

https://historiayguerra.net/2014/06/25/resumen-de-la-guerra-de-corea-1950-1953

https://www.profeenhistoria.com/guerra-de-corea/

https://elcomercio.pe/mundo/asia/origino-guerra-corea-firmo-paz-fotos-noticia-515502

https://www.marthadebayle.com/v2/especialistasv2/jacobodayan/que-paso-entre-corea-del-norte-y-corea-del-sur/

https://actualidad.rt.com/actualidad/view/90396-cronologia-conflicto-corea-norte-sur

https://elpais.com/internacional/2018/01/08/actualidad/1515431750_876428.html

(https://www.lavanguardia.com/20101123/54074699277/por-que-se-dividio-la-peninsula-de-corea.html

https://www.publico.es/internacional/corea-norte-i-corea-sur-familias-coreas-reunen-despues-65-anos-separados-guerra.htm

https://elpais.com/internacional/2018/03/29/actualidad/1522309475_772910.html

http://asianortheast.com/la-desnuclearizacion-y-el-dialogo-con-eeuu-claves-en-la-cumbre-de-las-dos-coreas/

https://www.huffingtonpost.jp/2014/02/26/north-korea-at-night-photo_n_4856294.html

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s